Zijn COVID-19-vaccins ook effectief tegen andere pathogenen?

Net zoals andere vaccins zoals BCG en het mazelenvaccin zouden vaccins gericht tegen het SARS-CoV-2 ook aspecifieke bescherming kunnen bieden tegen andere pathogenen, volgens een Australische studie gepubliceerd in the Lancet.

Naast de effecten op de doelpathogenen beschermen meerdere levende afgezwakte vaccins ook tegen andere ziektes. Die bescherming zou worden geboden door de aangeboren immuniteit, de eerste die in werking treedt bij contact met een pathogeen. Dat is met name het geval met BCG (dat correleert met een lagere sterfte bij kinderen) en het mazelenvaccin.(1)

Dat zou ook het geval kunnen zijn met COVID-19-vaccins, volgens een studie van Nicole Messina et coll. van het Murdoch Children’s Research Institute in Parkville, een voorstad van Melbourne, AustraliĆ«.(2) De vorsers zijn tot die conclusie gekomen na analyse van een prospectieve substudie van de BRACE-studie, een grote internationale studie die het nut van BCG bij de preventie van COVID-19 bij gezondheidswerkers heeft onderzocht. (Zonder succes overigens.)