MAZELEN

Net als in de rest van Europa neemt in Vlaanderen het aantal besmettingen met mazelen toe. Het Departement Zorg kreeg dit jaar, tot en met 7 juni, al 64 meldingen van bevestigde of waarschijnlijke gevallen van mazelen in Vlaanderen. Dat is al bijna dubbel zoveel als het aantal meldingen vorig jaar, meldt het departement dinsdag in een persbericht. “Ga niet in een wachtzaal zitten met koorts en huiduitslag.”

Mazelen is een heel besmettelijke ziekte die ook bij gezonde kinderen en volwassenen ernstige complicaties kan veroorzaken. In een recent rapport van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) werden al 16 overlijdens gerapporteerd in de Europese Unie door mazelen in 2024.

De meeste meldingen van mazelen in Vlaanderen komen momenteel uit Vlaams-Brabant, waar al 28 gevallen van mazelen gemeld werden. Dat heeft wellicht te maken met de nabijheid van Brussel, waar al eerder gesignaleerd werd dat mazelen circuleren, zegt het Departement Zorg. Maar ook in Oost-Vlaanderen (18) en Antwerpen (12) zijn er meer meldingen. In Limburg (3) en West- Vlaanderen (3) blijft het aantal meldingen nog beperkt. De meeste besmettingen zijn momenteel bij volwassenen van 25 tot 44 jaar oud en bij kinderen van 4 tot 9 jaar.

“We zien nog geen grote uitbraken van mazelen in Vlaanderen zoals in sommige Europese landen”, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg, “maar er duiken wel duidelijk meer besmettingen op binnen families, in scholen en kinderdagverblijven of kampen en ook besmettingen waarvan we de oorsprong niet kunnen identificeren. We moeten dus waakzaam zijn.”

Het Departement Zorg geeft een aantal adviezen om het risico op een ernstig ziekteverloop en de verspreiding van mazelen zo veel mogelijk te verkleinen, zoals vaccinatie en contacten vermijden bij symptomen als koorts en huiduitslag. Het heeft ook CLB’s, huisartsen en ziekenhuizen verwittigd en waakzaamheid gevraagd.