Gaan de sociale media hier ook weer “tegen” zijn ?
LONDEN 04/09 – Honderddertig longkankerpatiënten krijgen een veelbelovend experimenteel mRNA-vaccin.
Janusz Racz zou over tientallen jaren wel eens genoemd kunnen worden als een pionier in de geschiedenis van de geneeskunde. Op 23 juli kreeg deze 67-jarige Brit als eerste een dosis van het nieuwe BNT116 RNA-vaccin tegen longkanker, ontwikkeld door het Duitse bedrijf BioNTech, hetzelfde bedrijf dat vier jaar geleden (in samenwerking met het Amerikaanse laboratorium Pfizer) het allereerste mRNA-vaccin tegen Covid-19 ontwikkelde.
Deze computerwetenschapper, gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie, kreeg afgelopen mei de diagnose niet-kleincellige longkanker (NSCLC) en is er trots op dat hij deelneemt aan dit therapeutische fase 1-onderzoek. “Natuurlijk hoop ik dat dit vaccin mij in staat zal stellen om mijzelf te beschermen tegen de kankercellen”, zegt de patiënt-cobaye, ‘maar ik denk ook dat mijn deelname aan dit onderzoek mensen in de toekomst zal kunnen helpen en ervoor zal zorgen dat deze therapie voor iedereen toegankelijk wordt’. “Als wetenschapper weet ik dat wetenschap alleen vooruitgang kan boeken als mensen bereid zijn om deel te nemen aan programma’s als deze”.
130 patiënten in zeven verschillende landen
In totaal zullen 130 longkankerpatiënten in zeven verschillende landen (Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Duitsland, Hongarije, Polen, Spanje en Turkije) dit nieuwe mRNA-vaccin tegen longkanker ontvangen als onderdeel van een fase 1-studie, die vooral bedoeld is om de veiligheid van de behandeling te garanderen. Volgens het protocol zullen de patiënten gedurende zes weken één dosis per week ontvangen, daarna elke drie weken één dosis gedurende 54 weken.
Het BNT116 vaccin is ontworpen om het immuunsysteem in staat te stellen kankercellen te identificeren en te bestrijden. Het laboratorium van BioNTech hoopt dat zijn product niet alleen kankercellen zal vernietigen, maar ook zal voorkomen dat ze opnieuw terugkomen. Volgens de ontwerpers van dit nieuwe-generatie-vaccin zou het als bijzonder voordeel hebben dat het gezonde cellen spaart, in tegenstelling tot chemotherapie, en daardoor minder bijwerkingen zou hebben.
Ontwikkeling van mRNA-vaccins: een therapeutische marathon
“We willen een nieuw tijdperk van longkankerbehandeling inluiden met een mRNA-vaccin”, vertelde professor Siow Ming Lee van de Universiteit van Londen, die het Britse deel van het onderzoek leidt, aan de Britse media. “We hopen dat dit vaccin, in combinatie met de gebruikelijke chemotherapie en immunotherapie, de immuunrespons kan verbeteren. “Deze technologie is de toekomst van kankerbehandeling”, vervolgt hij.
Sinds het verschijnen van mRNA-vaccins tegen Covid-19 vier jaar geleden, is er steeds meer onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van vaccins met behulp van deze technologie, en wetenschappers geloven dat mRNA de toekomst is op veel medische gebieden. Onlangs werd een mRNA-vaccin ontwikkeld door het Amerikaanse laboratorium Moderna tegen het respiratoir syncitaal virus (RSV) het eerste mRNA-vaccin voor een andere ziekte dan Covid-19 dat werd toegelaten, eerst in de Verenigde Staten en daarna in Europa. Er lopen ook proeven voor mRNA-vaccins tegen melanoom en influenza. Pfizer en BioNTech enerzijds en Moderna anderzijds zijn verwikkeld in een felle strijd om de controle over de therapeutische mRNA-markt.
Janusz Racz hoopt dat het vaccin aanslaat en dat hij snel weer kan sporten. Zijn doel: meedoen aan de marathon van Londen in april volgend jaar.
Dit artikel is gepubliceerd op de JIM website, die net als MediQuality deel uitmaakt van de Medscape groep.
Quentin Haroche • Mediquality/JIM
04/09/202